s

s

tiistai 19. tammikuuta 2016

MITÄ TURKUUN KUULUU?

Hellou! Mulla on nyt lähtenyt kolmas viikko käyntiin patologialla ja täällä Turussa. Aika tuntuu menevän koko ajan vaan nopeampaa ja nopeampaa. Enää 8 työpäivää ja sitten takaisin Tarttoon! Siellä mua odottaa vielä viikon loma ennen kouluun paluuta, jes. 


Mutta mihis mä oon täällä Turussa oikein kuluttanut aikaani? No, ihan ensiks töitä mulla on arkipäivisin n. klo 8-16. Työaika on joustava, mutta hommat pitää saada tehtyä. Etukäteen luulin, etten saisi itse tehdä juuri mitään amanuenssina, mutta toisin kävi! Päivät ovatkin tosi kiireisiä. Pääasiassa olen mukana ruumiinavauksissa sekä erilaisissa kokouksissa, pilkon erilaisia näytteitä, tutkin näytelaseja mikroskoopissa ja sanelen diagnooseja (jotka lääkäri toki tarkistaa). 

- Ruumiinavaukset alkavat aamulla ja kestävät n. 2-3 tuntia. Avauksia on ollut parina päivänä viikossa ja ne ovat ihan mun lemppareita! Toisessa avauksessani tosin meinasin pyörtyä, haha. En usko sen johtuneen jännittämisestä, vaan ihan vain siitä, että seisoin kauan paikallani maski suun ja nenän edessä. Ja se maski ahdisti aluksi ennen kuin siihen ehti tottua. Sittemmin olen päässyt itsekin osallistumaan leikkelyyn, eikä tuota ongelmaa ole enää onneksi ollut. :) 
- Kokouksissa puolestaan käydään läpi erilaisia potilastapauksia muiden erikoisalojen lääkärien kanssa. Paikalla on useimmiten ainakin onkologi, radiologi ja patologi. Hyvin mielenkiintoisia ovat olleet nuo kokoukset! 
- Näytteet, joita pilkon, rajoittuvat tällä hetkellä umpilisäkkeisiin, sappirakkoihin ja myoomakohtuihin. Kudoksista otetaan aina tietty määrä näytepaloja, joista laboratoriohoitajat (ja koneet, obviously) tekevät näytelaseja. Valmiit näytelasit menevät patologeille tutkittavaksi.
- Noita itsepilkkomiani näytteitä sitten aina muutaman päivän päästä katson mikroskoopissa ja sanelen diagnoosin koneelle. Voin muuten kertoa niille, jotka eivät ole vielä päässeet sanelemaan, että se on kyllä aluksi hullunkurista hommaa! Mutta siihen yksinpuheluun tottuu.


Vapaa-ajalla olen harrastanut paljon hyötyliikuntaa ja myös ihan kuntoliikuntaakin! Hommattiin Ninnin kanssa kuukausikortit Caribian kuntosalille ja siellä ollaan yhdessä käyty aina kun aikataulut sallivat. Ninni tartutti muhun jumppakuumeen ja heti ekana päivänä vetelinkin spagaatteja noin viiden vuoden jälkeen. Ja voi kuulkaa voin kertoa, että vähän oli raajat kankeammat kuin ennen... maahan se spagaatti kuitenkin meni edelleen! (Todiste Instassa.) Töiden jälkeen olen usein ihan naatti, joten salittomat illat koostuvat lähinnä Suitsin ja Quanticon tuijottamisesta. Hirveästi en ole ehtinyt keskustassakaan käydä. Kerran käytiin Emman kanssa shoppailemassa ja kerran Ninnin synttäreiden kunniaksi Niskassa pizzoilla. Suunnitelmissa olisi kyllä vielä käydä koluamassa Turun kirpparitarjontaa. Olisko kellään vinkata hyviä kirppareita? :)

7 kommenttia:

 1. Ei vitsit nuo sun hommat kuulostaa mielenkiintoisilta, varsinkin juuri nuo ruumiinavaukset! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on kyllä ollu tosi mielenkiintoista! Jos yhtään innostuu patologiasta niin suosittelen :)

   Poista
 2. Moi! Onko normaalikäytäntö, että Tartosta tullaan suorittamaan manut Suomeen? Mietin vain kun välillä paikat eivät meinaa riittää meille turkulaisillekaan. Mutta hienoa että olet viihtynyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä me tullaan Suomeen harjoittelemaan! Monissa paikoissa tosin otetaan amanuensseja vain yhteistyöyliopistoista joten yleensä me saadaan matkustaa johonkin pienempiin kaupunkeihin jos halutaan päästä hommiin. Itse asiassa mäkään en aluksi meinannut tätä patologian paikkaa saada, koska tänne otetaan aina vain Turussa opiskelevia ensisijaisesti. Sain kuitenkin viime hetkillä tiedon, ettei kukaan turkulainen ollut tulossa eli he lupasivat sitten ottaa minut :)

   Poista
  2. Ainiin unohdin vielä sanoa, että meillä on pakollista harjoittelua vasta kutosella, eikä meidän tarvitse edes tehdä amanuenssuureja. Eli ei ole koulun puolelta mitenkään kehotettu tulemaan Suomeen töihin, jos sitä mietit! Jos on joku tietty erikoisala joka kiinnostaa, niin sitten tullaan ihan omasta mielenkiinnosta manuksi :)

   Poista
 3. Tartossa kliiniset harjoittelut on keskitty kuudenteen vuoteen: silloin tehdään yhteensä yhdeksän kuukautta harjoittelua. Tämän voi suorittaa Suomessa jos on riittävät syyt (esim. se että on suomalainen). Virolaiset tekevät harjoittelunsa kuitenkin lähes aina Virossa. Jotkut suomalaiset ovat suorittaneet harjoitteluita Virossa. 99% tekee kuitenkin tämän kuudennen vuoden harjoittelujakson Suomessa, pääosin lääkärinä toimien, osittain amanuenssuurien kautta.

  Sen sijaan ennen kuudetta vuotta tehtävät amanuenssuurit ja muut kesä- tai talvilomatyöt ovat kaikkien osalta vain itsensä kehittämistä ja omaa mielenkiintoa varten. Virolaiset tekevät niitä jonkin verran Suomessa ja mutta enimmäkseen silti Virossa esimerkiksi abiarsteina (vastaten toimipaikasta riippuen apulaislääkäriä tai amanuenssia).

  Me Tarton suomalaiset lääketieteen opiskelijat haemme amanuenssipaikkamme enimmäkseen ylilääkärien kautta, osa eri yliopistojen amanuenssipaikkojen jälkihaussa (eli kun yliopiston omille opiskelijoille on jaettu paikat). Suurimmassa osassa keskussairaaloita ja kaikissa yliopistosairaaloissa on varattu tietty määrä paikkoja sen alueen yliopiston opiskelijoille ja he ovat etusijalla näitä paikkoja hakiessa. Mikäli paikkaan ei tule yliopistolta hakijaa, otetaan siihen joku muu paikkaa hakenut. Tarttolainen ei siis voi viedä amanuenssipaikkaasi, ei huolta ;-)

  Kannattaa myös muistaa että Tartossa opiskelee yhteensä kaikilla vuosikursseilla noin 110 suomalaista opiskelijaa joista osa on vielä preklinikassa ja joista osa suorittaa harjoittelunsa ja työnsä toimimalla lääkärinsijaisena, joten amanuenssipaikkojen suhteen meillä on häviävän pieni vaikutus koko Suomessa jossa joka vuosi aloittaa melkein 800 uutta lääketieteen opiskelijaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hieman kattavampi selitys kuin mun ;-D

   Poista