s

s

keskiviikko 6. tammikuuta 2016

LÄÄKETIETEEN OPISKELIJAN KESÄTYÖMAHDOLLISUUKSIA

Multa on joskus pyydetty postausta, jossa kertoisin lääkisopiskelijan kesätyömahdollisuuksista. Ja nyt kun kesätyön haku on ajankohtaista, päätin tarttua ideaan!

Selitän ensin pari termiä, jotta teksti olisi ymmärrettävämpää.

Amanuenssuuri: Työharjoittelu, jonka tarkoitus on perehdyttää lääketieteen opiskelija erikoisalaan ja antaa mahdollisuus harjoitella jo opitun teoriatiedon soveltamista. Pääidea on, että amanuenssuurin voi suorittaa kun vastaava kurssi on käyty koulussa. (Tästä saatetaan joustaa!) Amanuenssilla ei ole lääkärin oikeuksia vaan hän lähinnä seuraa lääkärin puuhia. Paikasta sekä omasta aktiivisuudesta riippuen amanuenssi saa itsekin tehdä jotakin lääkärin valvonnassa. Amanuenssin minimipalkka on n. 1550e/kk.

Lääkäriharjoittelija: Jotkin sairaalat saattavat ottaa jo ensimmäisen ja toisen vuoden jälkeen ns. lääkäriharjoittelijaksi. Itse en ole ollut lääkäriharjoittelijana, mutta oma käsitykseni on, että työnkuvaan kuuluu vain lääkärin työn seuraaminen, ja että palkka on amanuenssin omaa huonompi.

Sitten niihin erilaisiin työmahdollisuuksiin.

Ensimmäisen vuoden jälkeisenä kesänä voi olla hankalaa saada oman alan kesätyöpaikkoja. Kaikenlainen kokemus hoitoalalta on kuitenkin eduksi, joten itse hain ja pääsin ensimmäisen vuoden jälkeen hoitoapulaiseksi terveyskeskukseen. Työnkuva oli lähellä lähihoitajan tehtäviä, mutta minulla ei ollut mitään omia tunnuksia, vaan olin ainoastaan kirjaimellisesti apulaisena. Muilta olen kuullut, että myös apteekit saattavat ottaa töihin tekniseksi apulaiseksi.

Toisen vuoden jälkeen mahdollisuudet ovat edelleen suhteellisen rajatut. Mikrobiologialle tai kliiniselle fysiologialle voi päästä amanuenssiksi, sillä nämä kurssit käydään jo 2. luokalla. Itse olin töissä laboratorion näytteenotossa. Työnkuvaani kuului lähinnä verinäytteiden otto osastoilla ja näytteenottohuoneissa. Tykkäsin työstä tosi paljon ja voin sitä suositella muillekin! Koulussa ei hirveästi harjoitella näytteenottoa, mutta tuossahan senkin tärkeän taidon oppi.

Kolmannen vuoden jälkeen amanuenssiksi voi päästä jo aika moneen paikkaan. Suosituimmat ovat varmaankin sisätaudit, radiologia ja kirurgia. Itsehän olen parhaillaan patologialla amanuenssina, kurssi kun loppui jo ja meillä on kuukauden mittainen talviloma. :)

Neljännen vuoden jälkeen voi edelleen tehdä amanuenssuureja, mutta rahakkaampaa on tietysti toimia lääkärinsijaisena joko erikoissairaanhoidossa tai terveyskeskuksessa. Opinnot erikoisalalta, jossa aikoo olla töissä, täytyy tietysti olla suoritettuna.

Itse olen saanut kaikki työpaikkani laittamalla sähköpostia suoraan osastonhoitajalle tai osastonylilääkärille. Perään voi vaikka soittaa, jos vastausta sähköpostiviestiin ei kuulu. Kannattaa silti aina ensin katsoa sairaalan sivuilta ohjeet opiskelijoille, sillä joskus siellä mainitaan joku tietty henkilö, kenelle työnhakuviestit tulisi lähettää. Omasta kokemuksestani yleiset sähköiset hakemukset ovat ajanhukkaa.

Tärkeää työnhaussa on oma aktiivisuus. Hae moneen eri paikkaan ja OLE AJOISSA! Esimerkiksi amanuenssuurit kannattaa sopia vuotta etukäteen, sillä niistä on kova kilpailu. Ei tietenkään kaikilla erikoisaloilla. Muista myös joustavuus. Ei kannata hakea pelkästään omaan kotikaupunkiin -sairaalan kautta saa monesti järjestettyä edullisen kämpän kesäksi. Itsekin olen menossa ensi kesäksi Kotkaan amanuenssiksi. :) Mites teillä, onko kesätyöt jo hommattu? Jos ei niin nyt hommiin!

2 kommenttia:

  1. Voin suositella lämpimästi myös seuraavaa vaihtoehtoa etenkin CI-CII kesinä: tee jotain ihan muuta. Ole yksi kesä tarjoilija, myyjä, mitä tahansa lääketieteeseen liittymätöntä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei huono vaihtoehto tuokaan! Ja usein muualle ei pääsekään vielä ekoina kesinä. Monet ovat sitä mieltä, että näitä terveysalan hommia ehtii kyllä sitten valmistumisen jälkeen tehdä, mutta itse koin, että myyjän yms. hommat oli jo nähty. Ja ylipäänsä haluan saada mahdollisimman paljon kokemusta omalta alaltani. :)

      Poista