s

s

keskiviikko 23. joulukuuta 2015

"KOLMOSEN SYKSY"

Kirjoitin tämän lukukauden ensimmäisen kouluviikon jälkeen senhetkisiä fiiliksiä tulevasta syksystä. Tässä linkki kyseiseen postaukseen. Tiivistettynä kolmosen syksyä on aina pidetty Tarton lääkiksessä kaikkein rankimpana ajanjaksona, ja siitä olikin meitä peloteltu jo ensimmäisistä hetkistä asti. Aika lailla jännitti siis.

Nyt kaikki tenttitulokset ovat tulleet, ja voin hyvillä mielin sanoa kolmosen syksyn olevan ohi omalta osaltani. No, oliko tämä syksy nyt niin rankka? Oli ja ei. Miksi?


Mitä muiden kurssikaverien kanssa on tullut juteltua tästä aiheesta, niin suurin osa on sitä mieltä, että ei ollut niin rankkaa kuin mitä oli annettu ymmärtää. Omasta mielestäni tähänastisista lukukausista ykkösen syksy on ollut kaikista rankin, sen jälkeen tämä kolmosen syksy. Toki myös siinä välissä on tekemistä riittänyt. Laiskottelusta tai vapaa-ajasta ei voida edes puhua preklinikan kanssa samassa lausessa. (Paitsi ehkä niiden puutteesta...)

Ykkösellä opiskeltiin kemiaa, biofysiikkaa, biologiaa jne. Lisäksi oli työläs anatomia ja mun lemppari histologia. Tenttejä oli ihan hirveästi, esimerkiksi viimeiset muutamat viikot sisälsivät yli 20 erilaista tenttiä, parhaimmillaan 5 viikossa ja yhtenä päivänä saattoi olla parikin. Eli ykkösellä oli todella rankkaa, motivaatio täytyy kyllä olla kohdillaan ja täytyy jaksaa opiskella myös niitä tylsempiä aineita. Näiden kolmen vuoden aikana kun Tartossa olen opiskellut, joka vuosi ykköseltä on lähtenyt 1-2 opiskelijaa ekan syksyn aikana omasta tahdostaan. Ykkösellä kaikki on uutta, eikä tiedä mitä odottaa. Se on varmasti myös yksi syy siihen ykkösen syksyn rankkuuteen. 

Kolmosesta puolestaan sanoisin, että tenttejä ei ollut yhtä paljon kuin ykkösen syksynä, ja opiskeltavat aineet, patoanatomia, patofysiologia, farmakologia, ympäristö- ja työterveyshuolto, olivat paljon mielenkiintoisempia. (Tai no, tuo viimeinen oli aika todella tylsä kurssi.) MUTTA koealueet olivat huomattavasti suurempia kuin ykkösellä. Siis oikeasti sitä opiskeltavaa oli todella paljon. Mun mielestä oli hyvä, että kolmosen syksystä oli peloteltu, sillä osasi valmistautua paremmin! Itsekin luin alusta alkaen ihan eri tavalla kuin ikinä aiemmin, joka viikko vähän kerrallaan. 


No miksi kolmosen syksy ei ollut meille yhtä rankka kuin aikaisemmille opiskelijoille? Me ollaan siis ensimmäinen luokka, joka opiskelee koko tutkinnon englanniksi. Aiemmin kieli on vaihtunut kolmosen syksyn alussa viroon, mikä on varmasti tuonut omat haasteensa opiskeluun. Toiseksi, saimme uuden patoanatomian opettajan. Opettajalla oli meidän luokan lisäksi vain yksi toinen luokka opetettavana, sillä hän työskenteli samalla patologina. Hän korosti tärkeimpiä, patologin työssä oikeasti tarvittavia asioita, ja pääsimme jopa seuraamaan ruumiinavausta. Ehkä paras ja kannustavin opettaja tähän asti Tarton yliopistossa. Aikaisemmin siis juuri patoanatomia oli se inhottavin/vaikein aine, mutta meillä se taisi kääntyä juurikin kaikkien lemppariksi. Farmakologia puolestaan oli suurimmalle osalle se haastavin aine. Huhhuh sanonpahan vaan. 

Kuvat ovat eiliseltä kavereiden kesken vietetyistä villasukkapikkujouluista. :)

Yhteenvetona kolmosen syksy oli rankka, mutta ahkerasti lukemalla pärjää! Ykkösen syksy jää silti ainakin omissa silmissäni kaikkein haastavimmaksi lukukaudeksi. Enkä taida olla ainoa, jonka mielestä ykkösellä oli rankkaa - tässä hieman tämänhetkisten ykkösten fiiliksiä joululoman alkamisesta Facebook-postausten muodossa:

"So far the toughest four months of my life are over. I shall open a beer."
"Huh, nyt on ohi viimeinenkin tentti! Viimeiset kolme-neljä viikkoa on koostunut yli 20 kokeesta, testistä ja suullisesta tentistä. Mukaan mahtuu krooninen päänsärky, keskimäärin max. 5 tunnin yöunet viikolla ja hirveä stressi. Nyt ei sitten oikein tiedä mitä tehdä: itkeä vai nauraa, mennä nukkumaan vai juhlimaan. Mutta 1 asia on varma: koskaan ei ole loma tuntunut yhtä ansaitulta! :D"
"Liityn joukkoon iloiseen ja totean joulun alkaneen. 1774 anatomian termiä (- -) viisaampana on autuasta palata kotiin!"

Sellaista tällä kertaa! Nyt olisi aika rauhoittua joulunviettoon. Hyvää Joulua siis kaikille ihanille lukijoilleni! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti