s

s

torstai 11. kesäkuuta 2015

PIENI ASUNNONHANKINTAOPAS

Ajattelin tehdä ihan oman postauksen vuokra-asunnon etsimiseen liittyen - se tuntuu aiheuttavan paljon ihmetystä uusissa tulokkaissa. Niin minunkin kohdallani aikoinani ;-) Siispä muutama vinkki:

1. HYVIÄ SIVUSTOJA
Itse olen parhaiksi havainnut kv.ee ja city24.ee. Pieni sanakirja: üür=vuokra; tuba=huone; korter=asunto.


2. AJOITUS
Kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä! Heti kun saat tietää opiskelupaikasta, ryhdy etsintöihin. Parhaat kämpät viedään nopeasti käsistä. Kesäkuun lopussa tarjonta on vielä aika hyvä, mutta elokuussa kämpän löytäminen on jo huomattavasti vaikeampaa. Yleensä sopimukset on tultava allekirjoittamaan paikan päälle.

3. ALUE
No miltä alueelta kämppä kannattaisi hommata? Lääkis sijaitsee keskustasta n. 3-4(?) kilometrin päässä, ja sinne on hyvät yhteydet. Itse tykkään asua keskustan tuntumassa, sillä tästä on niin helppo lähteä joka paikkaan. Mutta jos tykkää asua koulun lähellä niin ei sekään ole yhtään paha vaihtoehto. Keskustaa kannattaville suosittelen: Kesklinn, Ülejõe (ja Karlova). Yliopiston lähelle haluaville: Veeriku, Maarjamõisa tai Tammelinn. Yksi alue, jota en suosittele, on Annelinn - sillä on vähän epämääräinen maine ja sijaitsee muutenkin kaukana kaikesta. Hinnoilla ei juuri ole eroa, mutta ihan ydinkeskustassa ne voivat olla hitusen korkeammat.

4. HINTA
Täällä Virossa vuokrat ovat tosiaan edullisemmat kuin Suomessa. Yksiön kuukausivuokrat vaihtelevat, mutta kivan kämpän voi saada jo 250 eurolla/kk. Mielestäni sellainen yli 400e vuokra yksiöstä on jo aika yläkanttiin tässä kaupungissa. Vuokran lisäksi kuukausittaisiin menoihin lisätään kommunaalkulud, jotka koostuvat sähköstä, vedestä, rappukäytävien kunnossapidosta, jätehuollosta jne. Kommunaalimaksujen suuruus vaihtelee 30 ja 150 euron välillä riippuen todella paljon rakennuksen kunnosta. Joissakin vanhoissa rakennuksissa kommunaalimaksut voivat kohota jopa 200 euroon/kk suuren lämmitystarpeen takia, joten suosittelen kysymään kommunaalikulujen suuruutta etukäteen. Kämppä kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan hommata suoraan omistajalta, niin välttyy kiinteistövälitysfirmojen välityspalkkioiden maksamiselta.


+ OPISKELIJA-ASUNTOLAT
Itselläni ei näistä hirveästi ole kokemusta, mutta monet tekevät niin, että muuttavat aluksi opiskelija-asuntoloihin ja etsivät sitten ensimmäisen vuoden mittaan itselleen paremman kämpän. Asuntoloissa on edullista asua, mutta eloa saattavat häiritä käytäväbileet tai oman ajan/tilan puuttuminen (samassa huoneessa asuu yleensä kaksi opiskelijaa). Kuulopuheiden mukaan Narva maanteen asuntola on ankea ja Raatuselle sijoitetaan paljon ESN-vaihtareita, joten bileitä on usein. Pepleri 14:stä voin oman kokemuksen kautta sanoa, että naapurikämpästä kuuluu äänet turhan kovaa, mutta muuten ei juuri ole valittamisen aihetta. Lisätietoja opiskelija-asuntoloista campus.ee.

Toivottavasti näistä on jollekin hyötyä :)

3 kommenttia:

 1. Moikka :) oon suunnitellu hakevani ensi vuonna Tartoon, ja luinkin sun postauksen aiheesta. Nyt kun sulla on jo pari vuotta takana nii mitä oot tykänny koulun käynnistä, opetustyylistä, opettajista, arvostelusta? Onks koulussa sellanen reilu meininki opettajien ja oppilaiden välillä ? Ootko tyytyväinen päätökseen lähteä viroon opiskelemaan ?
  Kiitos jo etukäteen jos jaksat vastata :D
  Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Noo aika paljonhan nuo kaikki eroavat Suomen tyylistä, mutta oon silti tyytyväinen tänne lähtemisestä! Kyllä tätä varmasti vanhana muistelee ilolla :) Mutta siis, koulunkäynti on täällä mun mielestä aika perinteistä. Paljon kokeita ja tiukkoja opettajia. Suurin osa opettajista on siis vaativia, mutta mukavia. Opetustyyli on lähes jokaisella erilainen, joten vaikea sanoa. Useimmista tykkään ja joistain en - mm. niistä jotka vain lukevat powerpointit suoraan koneelta. Meillä on aika tiivis lukujärjestys (ainakin kaksi ekaa vuotta) ja paljon prakseja ja seminaareja joilla on oltava paikalla - jos ei ole niin kaikki on korvattava myöhemmin. Reilu henki hmmm... no muuten joo, mutta jotkut opettajat saattavat joskus julkistaa kaikkien koetulokset koko luokan nähtäväksi, tavoitteena varmaankin luoda paineita laiskimmille lukijoille.
   Toivottavasti oli apua! :)

   Poista
 2. Kiitos paljon kun jaksoit vastata noin perusteellisesti! Hyvä kuulla joltain joka on oikeasti siellä, eikä vaan huhupuheita :)

  VastaaPoista