s

s

maanantai 20. huhtikuuta 2015

POIKAYSTÄVÄ VIERASKIRJOITTAJANA

Klinikassa 
Olen ymmärtänyt, että monet Annin blogin lukijat haluaisivat kuulla lisää nimenomaan Tartossa opiskelusta. Tarjoankin tässä kirjoituksessa näkökulman klinikkavaiheen opintoihin. Annille klinikkavaihe tulee ehkä näyttämään hiukan erilaiselta; sillä opiskelen itse viroksi, itse asiassa vaihdoin vironkieliselle linjalle jo toisen vuosikurssin kevätlukukaudeksi. Annin vuosikurssin kansainvälinen ryhmä on siis ensimmäinen joka suorittaa opintonsa täysin englanniksi. Se miten käytännössä klinikkavaiheen opinnot toteutuvat selviää vasta tulevaisuudessa.  

Yhteiskuvassa ryhmä XVI – olen ryhmäni ainoa suomalainen. 

Opintojen rakenne 
Selvitelläänpäs nyt näitä termejä hiukan – mikä ihmeen klinikkavaihe? No, Tartossa jaetaan lääketieteen opinnot prekliiniseen ja kliiniseen vaiheeseen. Itse puhuisin teoreettisesta ja kliinisestä vaiheesta koska preklinikka oli niin teoriapainotteinen. Preklinikkaa on 1., 2. vuosikurssi sekä 3. vuosikurssin syyslukukausi. Prekliinisessä vaiheessa rakennetaan teoreettinen pohja tulevia kliinisiä opintoja varten. Opittaviin aineisiin kuuluu esimerkiksi fysiologiaa, anatomiaa, farmakologiaa, epidemiologiaa ja mikrobiologiaa.  

Opetus tapahtuu pääasiassa Tarton Biomedicumilla ja potilaita ei nähdä, lukuun ottamatta vierailua yleislääkärin vastaanotolla, jossa käytännön työtä pääsee katsomaan vierestä. 3. vuoden syksy on monelle raskas johtuen kahdesta isosta kurssista – patofysiologia ja patoanatomia. Kolmosen syksyn läpipäästyään pääsee kuitenkin vihdoinkin klinikkaan ja monen mielestä varsinainen lääkäriksi opiskelu alkaa vasta tässä vaiheessa. Klinikkavaiheessa opiskellaan pääasiassa yliopiston sairaalassa, nähdään ja tutkitaan potilaita. Kolmosen keväällä opitaan sykleissä sisätautien propedeutiikkaa (johdanto sisätauteihin), radiologiaa, traumatologiaa, laboratoriolääketiedettä ja liikuntalääketiedettä.   
Itse olen siis kolmannen vuoden opiskelija ja klinikkavaiheessa. Tähän mennessä (huhtikuu 2015) olen läpäissyt kevään sykleistä sisätautien propedeutiikan, liikuntalääketieteen ja traumatologian.  

Katsotaan pari kivaa kuvaa klinikasta! Luonnollisesti en salassapitovelvollisuudesta johtuen voi tarjota muuta kuin kuvia joissa on vain luvan antaneita kanssaopiskelijoita.    

"Pulse evaluationby Pia von Lützau

En ole kauhean kaino, joten sisätautien propedeutiikan kurssilla olin usein se jota tutkittiin – toisinaan ihan vaatteet päällä, toisinaan vähän vähemmissä vaatteissa. Tässä tulevat lääkärit yrittävät löytää minulta alajäsenistä pulsseja, erityisen hankalaa on polvitaivevaltimon pulssin tunnustelu. Allekirjoittaneella kaikki pulssit tuntuivat loppujen lopuksi normaalisti, niin kuin pitääkin.  


Sisätautien propedeutiikan kurssin koe oli kaksiosainen – piti suorittaa potilaan tutkimus (osa 1) ja kirjoittaa sitten löydöksistään sairaskertomus (osa 2). Potilaan tutkimisen koetta varten harjoittelimme ryhmämme kesken toisillamme pariinkin otteeseen minun luonani. Toisessa kuvassa kuunnellaan sydänääniä ja toisessa selvitetään koputtelemalla onko tutkittavan vatsassa ilmaa.  


Kaikkia käytännön taitoja ei luonnollisesti voi harjoitella potilailla tai opiskelukavereilla joten esimerkiksi eturauhasen tunnustelua varten on oma simulaationukke (tai no, osa). Toisessa kuvassa täysin lavastettu tilanne, en oikeasti käytä laseja. Päätimme kuitenkin ryhmän miesten kesken noudattaa annettuja ohjeita lääkärin siististä pukeutumisesta ja laitoimme valkotakin alle kauluspaidan ja solmion propedeutiikan tunneille.  


Älä anna tämän kirjakasan antaa sellaista kuvaa, että olen koko kevään viettänyt vain nenä kiinni kirjoissa. Tästä kasasta on tullut kokonaan luettua ainoastaan Anestesiologian ja tehohoidon perusteet (omasta mielenkiinnosta) ja Potilaan tutkiminen (sisätautien propedeutiikan kurssia varten). Muita kirjoja on tullut luettua lähinnä soveltuvin osin, eniten tuota farmakologian kirjaa. Toisessa kuvassa Radiology Masterclass -sivuston opiskelumateriaalia, tätä sivustoa on meille suositeltu opiskelumateriaaliksi opettajien puolelta ja olenkin käyttänyt lähinnä sitä valmistautuessani radiologian tunteihin.  


Kaikkea muutakin on tullut puuhattua, kävin helmikuussa ensimmäisissä brasilialaisen jujutsun kisoissa. Voitin yhden otteluistani, hävisin neljä. Nyt olen harmi kyllä ollut sivussa painimisesta helmikuun puolivälistä lähtien johtuen kahdesta peräkkäisestä loukkaantumisesta. Toinen lempilaji on sali, ja sydäntä lähellä ovat etenkin perinteiset liikkeet: kyykky, maastaveto, penkkipunnerrus. Johtuen edellä mainituista loukkaantumisista en tällä hetkellä voi tehdä kovaa jalkatreeniä, joten treeni painottuu ylävartaloon ja kuntouttavaan alavartalotreeniin. Kuvassa huilataan hetki selkäpäivänä, ohjelmassa soutu.  
Treenaamisen lisäksi olen järjestänyt keväällä toimintaa kandiseurassamme, muun muassa laskimonäytteenotosta koulutuksen ja tällä hetkellä työn alla on käytännön taitoja opettava koulutus. 

Mitä seuraavaksi? Aloitan pian yleiskirurgian syklin ja sen jälkeen onkin melkein kaikki kevään syklit suoritettu ja vuorossa on kesäkuun alussa eksamitKesällä teen radiologian, elinsiirtokirurgian, ja anestesiologian amanuenssuuritTiedossa on siis mielenkiintoinen ja haastava kesä. 

Vaikka klinikassa onkin kivaa, parasta tässä keväässä on tämä nainen.   

4 kommenttia:

  1. omg KUINKA SÖPÖÄ!! Varsinkin postauksen viimeiset sanat osoittavat, että veepulla on hyvä mies❤️

    VastaaPoista
  2. Yhdyn anonyymiin Ninniin! :D♥ Ja mielenkiintoinen teksti vaikken itse niin paljon noista jutuista tajuakkaan. Varmasti auttaa sellaista lukijaa joka tosissaan miettii lääkikseen hakemista. :)

    VastaaPoista
  3. Hihii hyvä Janne !

    VastaaPoista