s

s

maanantai 19. tammikuuta 2015

SYVÄLLISEMPIÄ REISSUSTA

Arabiemiraatithan on valtio, jossa islam näkyy (ja kuuluu - rukouskutsut raikaavat jopa yöllä). Paikalliset naiset pukeutuvat burkaan ja miehetkin suhteellisen peittävästi, monesti pitkään valkoiseen kaapuun. Myös turistin olisi kohteliasta vähintään peittää polvet ja olkapäät. Itse käytin muun muassa maksimekkoa, jossa alempi kerros oli lyhyt, hieman polvien yläpuolelle ulottuva, ja päällykerros pitkä, mutta hieman läpikuultava. Virhe. Tuntui kuin olisin ollut alasti. Jokaisen paikallisen vastaantulijan katse porautui sääriini. Katseet eivät tosin olleet paheksuvia vaan enemmänkin uteliaita. Kaupassa eräs pikkupoika huomasi mekkoni, pysähtyi, tuijotti silmät suurina ja sen jälkeen alkoi nykimään isänsä hihaa :-D Tällaista siis Fujairahissa, Dubaissa puolestaan oli hiukan eri meno, siellä kun vähäpukeisiin turisteihin on aika lailla totuttu.
 

Kävimme siskoni kanssa hotellimme kuntosalilla. Siellä meillä oli mies vahtimassa. Hän ryntäsi aina vaihtamaan kahvat taljoihin, korjasi liikkeitämme, antoi omia vinkkejään, eikä ylipäänsä antanut meidän tehdä juuri mitään itse ja rauhassa. Ahdistavaa. Keksittiin sitten salitreenin tilalle kiva allasjumppa.

 


Olin hotellimme hississä yksin. Hissi pysähtyi johonkin kerrokseen, jossa eräs mies olisi noussut kyytiin. Minut (naisen) nähdessään hän sopersi jotakin ja jäi odottamaan toista hissiä, vaikka tilaa olisi kyllä ollut yllin kyllin. 
 

Loikoilimme siskojeni kanssa aurinkotuoleissa uima-altaan äärellä. Muita ei ollut paikalla. Sitten sinne tuli mies, joka kysyi sopisiko meille jos hän tulisi altaaseen uimaan. "Do you have a problem if I swim a little?" Ööh. Joo ui ihmeessä.


Eräänä päivänä meille sattui hyvin puhelias taksikuski - ja samalla erittäin harras muslimi. Hän selitti yhtä sun toista Koraanista ja islamista.  Naiset ovat islamin mukaan niin kallisarvoisia, että heitä täytyy suojella ja hoivata kaikin mahdollisin tavoin. Hmmm. Ja kuulemma maassa vain arabit saavat omistaa rakennuksia tai maata. Lisäksi rakennukset puretaan ja rakennetaan uudelleen 35 vuoden välein. Kuulostaa aika absurdilta, toivottavasti taksikuskilla oli tylsää ja se huijasi meitä.


Viikon aikana en nähnyt ainuttakaan naista kävelemässä Fujairahin kaduilla. Vain miehiä. Naisen paikka on selkeästi enimmäkseen kotona (turvallisuusriskien minimoimiseksi...). Ostoskeskuksissa naisia liikuskeli enemmän, mutta vain kun seurassa oli vähintään yksi mies. Muutenkin miehen asema näkyi selkeästi. Mies lykkäsi kaupassa kärryjä, kantoi lapsia ja ostoskasseja - naiset kävelivät edellä.


Näin jälkikäteen reissua muistellessani ja mummun kanssa jutusteltuani tajusin, että vaikka olen kahdesti Arabiemiraateissa vieraillut, en ole tainnut kertaakaan jutella oikean arabin kanssa. Kaikki työläiset - niin taksikuskit, hotellin henkilökunta, kassatädit kuin ravintolatyöntekijätkin - olivat maahanmuuttajia Intiasta, Pakistanista, Tunisiasta ja muista valtioista siinä ympärillä. Arabit jäivät siis ihan mysteeriksi.


Musta tuntuu, että ymmärrän paremmin kyseisen maan ja sen asukkien toimintaa nyt kahden sinne suuntautuneen reissun jälkeen. Se, miten siellä ollaan, pukeudutaan, puhutellaan ihmisiä ja miten niitä  edes katsotaan, on jotenkin nyt loogista. Nyt kun on ottanut ja saanut vähän selvää niiden uskonnosta. Arabiemiraatit on suhteellisen lähellä sijaitseva lomakohde eli erittäin hyvä, jos kaipaa lämpöä talven keskelle. Kuitenkin itse koen kulttuurin hitusen ahdistavaksi. Enemmän tykkään kyllä maista, joissa voin olla ja pukeutua niin kuin tykkään. Onko muilla Arabiemiraateissa vierailleilla samanlaisia fiiliksiä?

Kuvat ovat Dubain päiväreissulta Madinatista.

4 kommenttia:

 1. Oho, olipa mielenkiintonen postaus! Ite oon lukenut paljon kirjojaja, joissa on tosi tarinoita nimenomaan naisten asemasta, ja ne sijoittuu itään ja islaminuskoisiin maihin. Suosittelen Hosseinin kirjoja, jos et oo törmännyt :)

  Mutta toi on ihan totta, että todellinen kulttuuri tulee esiin vasta paikallisista ja monesti he mielellään kertookin paljon, kun vaan tohtii kysyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, ajattelinkin että tällaisia juttuja olis kiva jakaa muillekin :-) Mä oon kans lukenut noita Hosseinin kirjoja, ne on niiiiin hyviä! Jotenkin tää aihe todella kiehtoo mua :-D

   Poista
 2. Jossain artikkelissa kerrottiin suomalaisesta miehestä, joka pelaa Iranissa koripalloa. Naiset eivät pääse kuulemma enää katsomaan peliä, koska olivat villiintyneet katsellessaan miehiä pelaamassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä tietysti :-D Kiinnostaisi tietää millaista tämä "villiintyminen" mahtoi olla :D

   Poista