s

s

tiistai 25. maaliskuuta 2014

Q/A

Nyt vastauksia kysymyksiin! 
Miten haku tapahtui? Ensimmäisenä kävin tekemässä biologian SAT-testin, joka järjestetään Suomessa ainoastaan Helsingissä. Kokeen pisteet tulevat nettiin, josta ne lähetetään yliopistolle. Sitten yliopiston sivujen kautta nettihakemusta täyttelemään. Se sisälsi muun muassa motivaatiokirjeen sekä perus henkilötiedot sun muut. Passin kopio piti myös laittaa liitteeksi. Lukion päättötodistus ja ylioppilastodistus käännöksineen tuli myös lähettää, mutta itse siis sain ne omiin käsiini vasta, kun koulupaikka jo oli tiedossa. Lähetin paperit heti eteenpäin Tarttoon ja paikkani vahvistettiin lopullisesti, kun ne olivat perillä.
Yliopiston sivuilla sanotaan, että hakemukseen pitää liittää mukaan sekä englannin- että suomenkielinen grade list. Mistä sellasen sait hankittua? Eli lähetin siis vain lukion päättötodistuksen ja ylioppilastodistuksen + niiden käännökset. Käännökset sain molemmat lukioni apurehtorilta. Monet käyvät käännättämässä todistuksensa ihan virallisella kääntäjällä, mutta onnekseni pääsin helpolla (ja halvalla). Tarkkana pitää olla todistuksien kanssa siinä mielessä, että niiden täytyy sisältää viralliset leimat ja mukana tulee olla arvosana-asteikko.Miten itse päädyit Tartoon ja missä vaiheessa aloitit hakuprosessin? Aloitin hakuprosessin jo syksyllä 2012, ensimmäisten kirjoitusteni aikaan. Tein syksyllä SAT-kokeen ja vielä keväällä kävin pisteitäni korottelemassa. Alun perin Tartto oli mulle vähän plan B (juurikin maksujen vuoksi), mutta halusin vain niin kovasti lääkäriksi, että laitoin hakemukset tännekin. Ajattelin, että ei sillä niin väliä ole missä opiskelen. Suomesta ei paikkaa napsahtanut, joten täällä ollaan! Ei kaduta, ja uskon että tätä kokemusta muistelen vanhempanakin hyvällä :-)Teitkö SAT-testistä E vai M -osan ja millä perusteella teit just sen? Tein molemmat! Ensin E:n, koska ajattelin sen olevan helpompi. Aika pitkälti varmasti SAT-kirjojeni sisältö vaikutti valintaan. Soluhengitys ja fotosynteesi olivat jotenkin tosi vaikeasti selitetty kirjoissa, joten pelkäsin että niistä olisi M-osiossa vaikeita kysymyksiä. Noh, toisella kerralla kuitenkin kokeilin M:ää, ja se osoittautuikin ehkä hieman E:tä helpommaksi.Kuinka paljon luit SAT-kokeeseen? Luin SAT-kirjoja vähän kuin iltalukemisina :-D Aihe kuitenkin oli mulle tuttua, sillä biologian kirjoitukset olivat juuri taputeltu pois alta. Se, mitä lähinnä SAT-kirjoja lueskellessa opin, oli englanninkielinen sanasto.Oliko koe haastava? Kokeesta teki vaikean se, että siihen oli niin vähän aikaa. 80 kysymystä ja 60 minuuttia aikaa. Osa kysymyksistä oli helpompia ja osa taas vaikeampia. Hermojen hallinta on avainsana.Oliko sisäänpääsy vaikeata? Verrattuna Suomeen? Tänne on kyllä hieman helpompi päästä, sillä sisään otetaan joitakin prosentteja enemmän, eikä hakijoitakaan ole niin järjettömän paljoa kuin Suomessa.  Luokallani kyllä jokainen oppilas on todella fiksu ja paikkansa ansainnut :-)
Mikä siun lähtötaso englannissa oli lukion jäljiltä? Oon aina ollut ihan hyvä englannissa, mutten kyllä mikään nero :-D Lukiossa keskityin enemmän ruotsin opiskeluun, enkä edes kirjoittanut englantia. Mutta numero päättötodistuksessa oli 9.Onko sinulla ollut vaikeuksia englannin tai jonkun muun kanssa?  Englannin kieleen tottui todella nopeasti! Siitä ei kannata huolehtia :) Mitään muitakaan ongelmia ei ole tullut vastaan :-)Millaista opiskelu siellä on ollut? Opiskeluhan on täällä tunnetusti rankkaa. Etenkin ensimmäinen syksy ja "kolmosen syksy" ovat ihan hullua pänttäämistä. Meilläkin siis oli syksyllä yhteensä noin 40 eri koetta, isompia ja pienempiä. Töitä saa tosissaan tehdä :-D 
Mitä mieltä oot opetuksen tasosta siellä? Suurin osa opettajista on mielestäni hyviä ja mukavia, mutta kyllä niitä kehnompiakin tapauksia löytyy.Onko siellä paljon suomalaisia ja saako siellä helposti uusia ystäviä? Kyllä, täällä on paljon suomalaisia. Niin eläinlääkiksen kuin lääkiksen ja kauppakorkeankin puolella. Täällä toimii ainejärjestö Tarton suomalaiset lääketieteen opiskelijat aka TaSLO, joka järjestää erilaisia tapahtumia. Siinä pääsee hyvin tutustumaan myös vanhempiin opiskelijoihin. Kyllä täällä saa helposti ystäviä. Riippuu toki kuinka aktiivinen itse on, mutta itse ainakin olen tutustunut moniin hyviin tyyppeihin!Onko siellä englannin kielen ryhmässä muualtakin opiskelijoita kun Suomesta? Luokallani on 4 opiskelijaa, jotka eivät ole (täysin) suomalaisia. Tämä on ilmeisesti jonkin sortin ennätys, sillä yleensä lähes kaikki oppilaat ovat olleet suomalaisia. Eestiläiset kutsuvatkin tätä kansainvälistä ryhmää Suomi-luokaksi.
Vaikka teidän linjalla on paljon suomalaisia puhutteko te silti pääosin englantia kaikissa koulutilanteissa? Koulussa opetus on englanniksi, joten englantia tulee joka päivä käytettyä. Mun kaverit, joiden kanssa enimmäkseen hengaan, ovat kaikki suomalaisia, joten kyllä mä sanoisin, että enemmän puhun täällä silti suomea.
Millainen siellä on yleinen ilmapiiri koko yliopistossa? :) Hyvä ilmapiiri on ainakin omasta mielestäni. Virolaiset opiskelijat suhtautuvat meihin hyvin ja me heihin :)Onko sulla mitään hajua millä muut suomalaiset ovat opintonsa rahoittaneet? Tiedän vain, että monet ovat ottaneet opintolainan. 

Onko siellä mahdollista tehdä töitä? Täällä on todella huono palkkataso, noin 3-4/h, eli työnteko ei kyllä kannata. Ja no, eipä siihen työhön aikaakaan olisi (ainakaan ekan vuoden aikana).

Mistä kannattaisi katsella asuntoja? Oman asuntoni löysin osoitteesta kv.ee. Toinen mistä katselin on city24.ee

Oliko kämpän löytäminen helppoa ja kuinka ajoissa kannattaa alkaa etsiä? Mulle oli! Pitää vain olla ajoissa asialla. Itse lähdin tänne kämppää metsästämään kesäkuun lopulla ja sainkin ensimmäisen, jonka halusin. Heinäkuun puolella alkaa jo asunnon saanti vaikeutumaan.

Onko siellä millaiset liikuntaharrastusmahdollisuudet? Kuntosaleja, jumppia tms? Kuntosaleja löytyy hyvin ja ne ovat edullisia! Salien hinta riippuu tosin tietysti tasostakin. Monilla kuntosaleilla on erilaisia jumppia ja myös Les Millsin tunteja. Erilaisiin tanssi- ja kuntonyrkkeilystudioihin olen myös törmännyt.

Onko yliopistolla jonkinlaista harrastustoimintaa? On joo! Itse en ole hirveästi näistä perillä, mutta ainakin joitakin urheilulajeja pääsee harrastamaan. 
Haluaisitko tai aiotko hakea vielä Suomeen opiskelemaan :) ? Aika pitkään mulla oli ajatuksena hakea vielä Suomeen. Lääkiksen pääsykoe on kuitenkin sen verran vaativa, että sinne on turha mennä huvikseen kokeilemaan. Muuten asiat on kohtuu hyvin mielessä vielä, mutta fysiikan laskurutiini on kyllä aika hukassa... Luulenpa, että aika ei siihen lukemiseen tänä keväänä riitä (ainakin aika äärirajoille saisi itsensä viedä). Joten tuskinpa haen :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti